Relaxatie en zelfhypnose in de praktijk : een praktisch oefenprogramma met zes technieken op CD - Van Craen, Wilfried, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Relaxatie en zelfhypnose in de praktijk is een DOE-boek, gegroeid uit de vele cursussen over relaxatie en zelfhypnose die Wilfried Van Craen verzorgt. Relaxeren kun je leren! En bovendien kan dat snel en praktisch. In het eerste deel van dit boek maak je kennis met kortdurende, efficiënte relaxatietechnieken die concreet toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Zowel actieve (buikademhaling, progressieve relaxatie) als passieve relaxatiemethoden (autogene training, imaginatie, meditatieve technieken) worden aangeleerd. Via de toegepaste relaxatie integreer je de relaxatievaardigheid in het dagelijkse leven. Daardoor haal je je algemeen spanningsniveau sterk naar beneden en bescherm je je beter tegen stress en spanningen. Met zelfhypnose kun je meer greep krijgen op je eigen functioneren, zowel lichamelijk, emotioneel als gedragsmatig. Via de kracht van de suggestie kun je leren om snel en adequaat je batterijen op te laden, je prestaties te optimaliseren en invloed uit te oefenen op lichamelijke en psychologische processen. Bovendien kan zelfhypnose ook helpen om ‘slechte gewoonten' (zoals roken, snoepen) op te geven of bepaalde emoties (zoals faalangst, onzekerheid) beter onder controle te krijgen. In het tweede deel van dit boek krijg je een praktijkgericht inzicht in (zelf)hypnose, met concrete technieken om in trance te komen en deze te verdiepen. De aandacht gaat vooral naar het werken met suggesties. Volgende toepassingen komen in een afzonderlijk hoofdstuk uitgebreid aan bod: mentale training bij (sport- of kunst)prestaties, adequaat omgaan met spanning en stress, zelfcontroletechnieken bij (faal)angst. Door middel van de bijgeleverde cd kunnen de technieken vlot en efficiënt in de praktijk worden aangeleerd.
Keywords: Hypnose; Relaxatie