Oplossingsgericht coachen - Berg, Insoo Kim, ....-; Szabó, Peter, ....-; Scheen, Wouter, ....- ([Zaltbommel] : Thema, 2013)
Het aantal coaches is de laatste jaren enorm toegenomen. Niemand kijkt er dan ook meer van op als iemand het over zijn personal coach heeft. Op dit moment heeft Nederland zelfs de grootste adviseursdichtheid ter wereld. Maar helaas gaat het in coachingsituaties niet altijd helemaal zoals de bedoeling is. Na talloze sessies is er nog amper vooruitgang geboekt: er is sprake van terugval, of erger nog, verslechtering. Meer sessies helpen in zo'n situatie meestal niet. Speciaal om deze situaties te voorkomen, is er een zeer effectieve benadering: oplossingsgericht coachen. Deze benadering is op een aantal uitermate praktische uitgangspunten gebaseerd. Een belangrijk verschil met reguliere coachingstechnieken is dat niet het probleem, maar de oplossing als vertrekpunt wordt genomen. Daarbij wordt een aantal even simpele als doeltreffende regels gehanteerd: laat alles wat goed functioneert met rust. Als iets niet werkt, doe dan wat anders. Als iets werkt, pas het dan vaker toe.
De methode voor coachen die wordt aangereikt, zoekt steeds de positieve kanten van het gedrag van de cliënt. Waar zag hij/zij dingen lukken? Indien een bepaald gedrag succesvol is: zet dat gedrag dan meer in. Het boek geeft tal van praktische tips, zoals: daag de cliënt uit tot het beschrijven van de gewenste situatie (na het coachingstraject); maak gebruik van schaalvragen. Schaalvragen zijn uitnodigingen aan de cliënt om gevoelens c.q. waarderingen van situaties uit te drukken op een schaal van tien punten. Dat kan (te) veel gepraat voorkomen en werkt daardoor snel. Voorts veel aandacht voor wat er tussen twee coachingsessies kan worden gedaan en voor handvatten om lastige situaties tegemoet te treden. De auteur gelooft sterk in een krachtig ontwikkelingspotentieel bij de cliënt. Daardoor lijkt het goed te passen in de traditie van positief denken. Voor Europeanen spreekt uit het boek wellicht een al te blijmoedige visie op de werkelijkheid. Deze constatering doet niets af aan de kwaliteit van de gegeven tips. Zeker voor kortere trajecten is het boek waardevol; het is goed geschreven.
Keywords: Coaching -- Management