Leren is onderzoeken : aan de slag met wetenschap in de klas - Van de Keere, Kristof, ....-; Vervaet, Stephanie, ....- (Leuven : LannooCampus, 2013)
Onderzoekend leren. Direct bruikbaar in de klas! Onderzoekend leren is in opmars als didactiek binnen wetenschapsonderwijs. De methode vertrekt vanuit de natuurlijke drang van kinderen om de wereld rondom hen in vraag te stellen en te verkennen. Actieve constructie van kennis en vaardigheden staat centraal, wat onderzoekend leren aantrekkelijk maakt om kinderen voor te bereiden op de uitdagingen en noden van onze kennismaatschappij. Leren is onderzoeken staat stil bij de voorwaarden, valkuilen en aandachtspunten van deze didactiek voor het leren van zowel kennis als onderzoeksvaardigheden. Voor lerarenopleiders, leerkrachten, pedagogische begeleiders, beleidsmakers, die de wetenschappelijke geletterdheid bij kinderen willen stimuleren vanuit de methode van het onderzoekend leren.
Onderzoekend leren kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de wetenschappelijke geletterdheid bij lagereschoolkinderen. In deze publicatie wordt vanuit een literatuurstudie beschreven waarom wetenschapsonderwijs belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge kinderen en wat de betekenis van het onderzoekend leren daarbij is. Aan de orde komen de aandachtspunten van het onderzoekend leren zoals het controleren van de variabelen, conceptuele verandering, vraagstelling, deductieve of inductieve benadering, het opzetten van een onderzoek en de evaluatie en interpretatie van de onderzoeksresultaten. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe leerkrachten onderzoekend leren optimaal kunnen begeleiden en wat het belang is van samenwerking binnen deze vorm van leren. Op een website is een praktijkwijzer te zien met video-opnamen van activiteiten van onderzoekend leren in een klassensituatie, een groep leerlingen onder begeleiding van een leerkracht. Een praktijkgericht boek dat vooral geschreven is voor lerarenopleidingen en voor werkers in het onderwijsveld.
Keywords: Onderzoeksvaardigheden -- Basisonderwijs; Wetenschappen -- Basisonderwijs; Natuurwetenschappen -- Basisonderwijs