Psychiatrische diagnostiek : de essentie - Frances, Allen, 1942-; Scheen, Wouter, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2014)
Deze praktische gids helpt bij het stellen van de juiste psychiatrische diagnose en het vermijden van mogelijke valkuilen en fouten. Psychiatrische diagnostiek biedt: •een praktijkgerichte ordening van stoornissen •screeningsvragen per stoornis •duidelijke prototypische beschrijvingen van de psychische stoornissen •per stoornis de cruciale differentiële diagnoses die moeten worden uitgesloten •diagnostische adviezen •per stoornis de ICD-9-CM en ICD-10-CM-code •tips om diagnostische inflatie in te tomen en hypes te voorkomen •waarschuwingen voor twijfelachtige aspecten van DSM-5 •een register van stoornissen op basis van symptomen. Psychiatrische diagnostiek is het pragmatische antwoord van Allen Frances op de kritiek op DSM-5.
Om een diagnose te stellen zijn er criteria noodzakelijk die algemeen erkend en controleerbaar zijn. In de psychiatrie staan deze in het sinds decennia wereldwijd gebruikte DSM. Frances (1942) was medewerker respectievelijk voorzitter van het DSM-III en IV. In april is het DSM-5 verschenen en hij heeft er, al ruim voor publicatie, uitgebreid kritisch op gereageerd. Eerder verscheen bij Nieuwezijds 'Terug naar normaal' (2013) dat voor een wat breder publiek geschreven werd. Nu geeft hij een uitvoerig overzicht van het DSM-5 vooral bedoeld voor professionals en opleidingen. Beter toegankelijk en beknopter dan het volumineuze origineel. Hij gaat in op de diagnostische inflatie en hypes vooral rond de diagnosen autisme, ADHD en depressie, geeft waarschuwingen en adviezen omtrent het psychiatrisch diagnosticeren in het algemeen en gaat vervolgens alle ziektebeelden en symptomen langs. Een nuttig boek zowel wat betreft de kritiek als het gebruik bij diagnostiek. Het originele DSM-5 dient als naslagwerk terwijl dit boek op het bureau binnen handbereik zal blijven.