Milans groote oorlog. - Lagrou, Patrick, 1949- (Hasselt : Clavis, 2013)
De betovergrootvader van Milan (10) is in 1914 als soldaat gesneuveld in de West-Vlaamse Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog, oftewel de Groote Oorlog. Daarom laten Milans opa en oma hem alle plekken zien, die aan de ‘Slag om de IJzer' herinneren. Dit houdt Milan zo bezig, dat hij (in zijn droom) midden in de oorlog belandt. Daar wordt hij ‘herkend' als de jongste broer van zijn betovergrootvader, die hij nog kan ontmoeten voordat deze omkomt. Terug in het heden kan Milan exact traceren, waar zijn betovergrootvader begraven ligt. Vanuit het 'oog' van Milan (omslagillustratie) wordt een, aan authentieke militaire bronnen ontleend, reëel beeld geschetst van de woedende oorlog. De droom als middel om terug te gaan naar een andere tijd is acceptabel, daar Milans lijfelijke ervaringen het inleven versterken. De tijdspanne in de droom is wel groot en sommige zaken, zoals het door Milan als bewijs meegebrachte zakhorloge, wel erg toevallig. Geschreven in korte zinnen met dialogen, in korte, genummerde hoofdstukken. Uitgebreid gedocumenteerd met foto's van cruciale plekken toen en nu (door de auteur opnieuw gefotografeerd) en routekaarten. De bijbehorende website www.milansgrooteoorlog.be bevat veel achtergrondinformatie.
Leeftijd: 10+
Keywords: Wereldoorlog I; Grootouders