Geweldloze communicatie : ontwapenend, doeltreffend en verbindend - Rosenberg, Marshall B., 1934-2015; Van der Veen, Pieter, ....-; van Soelen, Chiel, ....-; Van Dorp, Jan Carel, ....-; Gandhi, Arun, ....- (Rotterdam : Lemniscaat, 2014)
Deze nieuwe, gebonden editie volgt de herziene Amerikaanse tekst uit 2010. ‘Al onze handelingen worden ingegeven door de motivatie onze eigen behoeften in te vullen' - Marshall Rosenberg. Boos worden is een manier om in onze behoefte te voorzien. Hoe kun je op een andere manier overbrengen wat je wilt? Zonder jezelf of de ander tekort te doen? Geweldloze Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat. Het is een taal van mededogen waarmee we de machtsstrijd overstijgen en bewegen naar samenwerking en vertrouwen. Zo verloopt de communicatie ontwapenend, doeltreffend en verbindend. De belangstelling voor Rosenbergs benaderingswijze is groter dan ooit. In Nederland en België houden talrijke organisaties zich al jaren bezig met het bekendmaken en trainen van het model -- niet alleen in de privésfeer, maar ook op de werkplek, op school en in de politiek.
De vierde editie van dit Amerikaanse leerboek over gesprekstechnieken is opnieuw uitgebracht door Jan Carel van Dorp die deze methode gebruikt in zijn Nederlands Centrum voor Geweldige Communicatie. De gesprekstechnieken zijn gericht op het oplossen van conflicten. De manier waarop mensen in conflictsituaties op elkaar reageren, met name hun taalgebruik, leidt vaak tot een negatieve spiraal waarin irritatie, boosheid, verzet en angst de boventoon voeren. De auteur laat zien hoe je kunt voorkomen dat conflicten zich verergeren en hoe je kunt werken aan een oplossing. Het boek bevat heel veel herkenbare voorbeelden. Elk hoofdstuk besluit met een oefening. Het is goed bruikbaar voor een breed publiek zowel om individueel te lezen als in onderwijssituaties.
Keywords: Communicatie