Billy en de bizon. - Valckx, Catharina, ....- (Haarlem : Gottmer, 2012)
Als ze gezellig hazelnoten aan het pellen zijn, vraagt hamster Billy aan zijn vader waar dat touw aan de muur toch voor dient. Het is de lasso waarmee vader veel dieren heeft gevangen en Billy gaat nu zelf proberen een grote bizon te vangen. Met hulp van Pierke lukt het hem, maar de bizon gaat er vandoor en Billy vliegt door de lucht. Billy wordt echter vrienden met de bizon en samen met zijn vrienden gaat hij geroosterde hazelnoten eten bij zijn vader, die zeer verrast is.
Dit humoristische verhaal met een mooie spanningsboog wordt vlot verteld, met goed uitgewerkte levendige dialogen waardoor het voorlezen ervan een plezierige bezigheid is. Billy komt goed uit de verf en zal voor kleine kinderen echt gaan leven. Vader hamster wordt aan het slot van het verhaal op grappige wijze een beetje op zijn plaats gezet. De paginagrote krijt- en waterverfillustraties volgen de tekst nauwkeurig en geven jammer genoeg weinig extra details die niet al in de tekst staan (en doen daardoor minder aanspraak op de fantasie van de kinderen). Aantrekkelijk, uitnodigend omslag. Over Billy de hamster verscheen eerder 'Poten omhoog'*, in 2011 onderscheiden met de Kinderboekwinkelprijs en een Leespluim.
Leeftijd: 4+
Keywords: Bizons; Cowboys; Dapper zijn; Hamsters; Jacht