Otis - Long, Loren, ....-; Kromhout, Rindert, 1958- (Den Haag : Van Goor, 2013)
Otis is een kleine rode tractor die elke dag samen met de boer op het land werkt. Deze machine is de vriendelijkheid zelve. Na gedane arbeid speelt Otis nog wat op het veld en dan 'poeferdepoeft' hij naar de schuur waar hij slaapt. Op een nacht legt de boer een kalfje in de schuur. Otis en het dier worden vrienden. De vriendschap komt in gevaar wanneer de boer Otis vervangt door een grotere, nieuwe tractor. Otis wordt bedankt voor bewezen diensten en slijt zijn dagen in een hoekje van de boerderij, waar het onkruid hem al snel overwoekert. De kleine rode tractor lijkt door iedereen vergeten, totdat het kalfje op een dag in moeilijkheden raakt. Dat is het moment voor Otis om een glansrol te spelen.
Loren Long hanteert de ingrediënten van een traditioneel boerderijverhaal: een idyllische setting, een archetypische boer en gezellig rondscharrelende ganzen. Deze traditionele elementen staan in interessant contrast met de stijl en vooral de kleur van de prenten. Het kleurenpalet is, nogal onverwacht, hoofdzakelijk grijs, zwart en wit. Slechts enkele elementen laat Long met behulp van kleur uit de tekeningen springen; natuurlijk de rode tractor, de snavels van de ganzen en hier en daar een rode appel. Zonder somber te zijn, geeft het ingetogen grauwe palet het anders toch wel voorspelbare verhaal karakter en ook de stilering van het landschap bezorgt het verhaal eigenheid. Over de kleine rode tractor Otis heeft de Amerikaanse auteur en tekenaar Long ondertussen drie boeken gemaakt die in zijn thuisland heel succesvol zijn. In de Verenigde Staten is deze auteur echter vooral bekend geworden nadat hij de illustraties maakte bij het verhaal dat president Obama schreef voor zijn dochters, Of Thee I Sing: A Letter to My Daughters (2010). Ook al ontkent Long het met klem, en noemt hij het een arrogant idee, uit zijn werk spreekt duidelijk de ambitie te worden bijgeschreven in de lijst van American classics. Zijn werk doet denken aan dat van de door hem bewonderde Viriginia Lee Burton. Ook zij schreef verhalen over gepersonifieerde dingen, zoals Mike Mulligan and His Steam Shovel (1939) en The little House (1942), over een huisje dat verhuist. Daarnaast herinnert Longs werk aan Little Toot (1939) van Hardie Gramatky over een antropomorfe sleepboot, en aan The Little Engine That Could (1930) over een levend treintje (gebaseerd op een volksvertelling en daardoor niet aan één auteur toe te schrijven). In 2005 werd dit laatste werk door Long opnieuw geïllustreerd. Otis bevat de elementen die een verhaal tot een publiekslieveling kunnen maken, zoals warme aansprekende personages, een bescheiden avontuur
Leeftijd: 3+
Keywords: Vriendschap