De moedhoed - Dijkstra, Lida, 1961-; Janssen, Mark, 1974- (Moon, 2013)
Het kleine jongetje Mees is voor veel dingen bang, zoals een blaffende hond, vreemde geluiden uit een gebouw waar hij steeds langs moet lopen, duiven die met hun vleugels flapperen, vreemde gekleurde strepen die 's nachts door zijn raam schijnen, en natuurlijk de krokodil onder zijn bed. Zijn opa weet precies wat Mees nodig heeft om van zijn angsten af te komen. Opa vouwt voor hem een hoedje van papier, een zogenaamde moedhoed. Als Mees die op zijn hoofd zet, is hij helemaal niet bang. Hij raadt het iedereen aan.
Een positief verhaal over hoe iets heel eenvoudigs houvast kan bieden. Grote, in mooie kleuren geschilderde illustraties, telkens over een dubbele pagina, gemaakt in gemengde technieken, waaronder collage. Enkele regels tekst zijn geplaatst op rustige delen binnen de illustratie; witte letters op een donkere achtergrond of blauwe letters op een lichte achtergrond. Soms zijn woorden heel groot gedrukt om ze extra uitdrukkingskracht te geven. Met achter in het boek een eenvoudig instructieschema voor het vouwen van een moedhoed. Verzorgd uitgegeven prentenboek met een herkenbaar verhaal voor jonge kinderen.
Leeftijd: 4+
Keywords: Bang zijn; Dapper zijn; Grootouders