Held op sokken - Westera, Bette, 1958-; Tjong-Khing, Thé, 1933- (Haarlem : Gottmer, 2013)
Op een middeleeuws kasteel hebben alle ridders baarden, behalve één. Wanneer de andere ridders op pad gaan om draken te doden of prinsessen te redden, blijft de ridder zonder baard thuis om de harnassen te poetsen en drakengehakt te maken. Wanneer een jonkvrouw op bezoek komt op het kasteel, bekvechten de ridders over wie de grootste held is.
Fraai uitgevoerd prentenboek op rijm, waarin tekst en illustraties samen een bijzonder eindresultaat opleveren. Het originele verhaal is verfrissend en met humor geschreven en de twee- tot vijfregelige tekst leest prettig voor, mede door het natuurlijke rijmritme. De treffende illustraties in kleur bezitten een levendige dynamiek en beslaan een groot deel van de pagina's. Er zijn kleine aardigheidjes in de tekeningen verwerkt: op de schutbladen voorin hangen de geitenwollen sokken van Roderik aan een waslijn en achterin hangt een bonte verzameling. Niet alleen de beoogde doelgroep, maar ook oudere lezers en volwassenen zullen dit boek met een glimlach lezen. De auteur won driemaal een Vlag en Wimpel en eenmaal een Zilveren Griffel en de illustrator won onder meer driemaal het Gouden Penseel en kreeg de Max Velthuijsprijs voor zijn gehele oeuvre.
Leeftijd: 4+
Keywords: Ridders; Anders zijn; Jezelf zijn