De vijand - Cali, Davide, 1972-; Opbrouck, Wim, 1969-; Bloch, Serge, 1956- (Leuven : Davidsfonds/Infodok., 2013)
Een soldaat (ik-figuur) in de woestijn zit daar letterlijk in de put. Even verderop zit een soldaat van de vijand in zijn eigen put. Die vijand is wreedaardig en onmenselijk, zo dicteert het handboek. Omdat er verder weinig gebeurt denkt de soldaat veel na over zijn positie. Om daaraan een einde te maken en weer naar huis te kunnen gaan, komt hij uiteindelijk tot het besluit om de vijand 's nachts te besluipen. Maar bij de vijandige put aangekomen, blijkt die leeg te zijn en doet de soldaat een merkwaardige ontdekking.
De rake, soms grappige illustraties zeggen vaak meer dan de tekst. De putten worden soms afgebeeld als twee gescheurde gaten in een dik papier. Het verhaal begint met een korte schets van de situatie, waarna op elke pagina de soldaat in zichzelf praat over zijn omstandigheden. Die korte monologen van de soldaat zouden nog puntiger hebben gekund, maar de boodschap van het boek is overduidelijk: de vijand is net zo'n mens als jij. Ook heel geschikt voor op school.
Leeftijd: 8+
Keywords: Oorlog en vrede