Als ik groot en sterk was - Laroche, Agnès, ....-; Augusseau, Stéphanie, ....-; Goeminne, Siska, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2012)
Nico is vaak bang voor mensen. Als een enge situatie voorbij is, fantaseert hij wat hij zou hebben gedaan als hij groot en sterk was. De illustraties spreken daarbij voor zich. De omslag komt tijdens een slapeloze nacht. Nico staat op en spreekt zichzelf toe voor de spiegel. Hij verandert van filosofie van 'ja maar' naar 'ja en' en past zijn gedrag, met succes, aan. Naast angst komen ook andere emoties aan bod, zoals woede, verdriet en verliefdheid.
Tekst en illustraties versterken elkaar. Zwart, grijs, wit en rood zijn de enige kleuren in de potloodtekeningen. Het sobere kleurgebruik versterkt de tekst en ook Nico's zelfbeeld en de manier waarop hij in de wereld staat. In zijn fantasie is hij zelf wit en de omgeving grijs. Na de omslag zijn beide wit. Het taalgebruik is verzorgd; korte, krachtige teksten waarin het zinnetje 'Kon hij toch maar toveren...' steeds in allerlei variaties terugkomt. Ook de typografie is betekenisvol (rood, cursief, zwart, fantasieletter of strak). Een zeer positief boek om zelfbeeld, angst en pesten bespreekbaar te maken en alternatieve gedachten en handelingen aan te reiken. Te gebruiken in de klas bij lessen sociaal-emotionele ontwikkeling, bij speltherapie en thuis.
Leeftijd: 5+
Keywords: Zelfvertrouwen; Bang zijn; Gevoelens - gedrag