Vulkanen - Winters, Pierre, ....-; Senden, Margot, ....- (Hasselt : Clavis, 2012)
‘Clavis Informatief' biedt kinderen een kijk op de wereld in de reeks ‘Willewete – de wereld'. Vulkanen van Pierre Winters ziet eruit als een prentenboek en begint ook zo, met twee kinderen die een wandeling maken in de bergen. Al gauw verandert de stijl en verschijnen er dwarsdoorsnedes en schetsen. Op de tekeningen, die meestal de hele spread beslaan, brengt Winters specifieke begrippen aan. Bij een pijl vind je het begrip vetgedrukt, gevolgd door de verklaring. Elders op de pagina is er ook nog doorlopende tekst over het fenomeen. In een gekleurd ovaal vlak krijg je nog een weetje dat begint met ‘Wist je dat'. Veel informatie dus. Voor de opsomming van enkele beroemde vulkanen is zelfs een langs weerszijden opengeklapte spread maar net groot genoeg. Wanneer de flappen dicht zijn, zie je de wereldkaart waarop de gebieden met vulkanen zijn aangeduid, met bijhorende tekststukjes. Ook de relatie vulkaan en mens wordt toegelicht: hoe het is om in de buurt van een vulkaan te wonen en wie er van vulkanen zijn beroep maakt. Om het helemaal af te maken volgen nog een leuke strip, een gedicht en een experiment. Het boek eindigt met twee spelletjes: één waarbij je de spullen van een vulkanoloog moet aanwijzen in een hoop dingen en een miniquiz, waarvan de antwoorden aan de achterzijde van de flap staan.
De tekst is zo eenvoudig mogelijk gehouden en boet weinig in aan inhoud. Dat is geen sinecure, maar Winters is er goed in geslaagd. Het niveau van de teksten is haalbaar voor zevenjarigen als ze zelf lezen, maar geïnteresseerde kinderen vanaf vijf kunnen er met de hulp van een voorlezer zeker evenveel plezier aan beleven. Het lettertype is zeer duidelijk en redelijk groot. Belangrijke begrippen staan vetgedrukt en alle titels (ook op de kaft) staan in een handgeschreven lettertype. Illustrator Margot Senden heeft het belang van haar illustraties goed ingeschat. Met een uitgebreid kleurenpalet schildert ze heldere en grote landschappen, die rijk geschakeerd zijn. Voor de twee kinderen met hun hond, kat en soms ook een muis, gebruikt ze fijne, zwarte omlijningen. De details waar vooral de muis voor zorgt, zijn amusant en doen je zoeken. De strip heeft een totaal andere stijl: egale kleurvlakken worden hier afgewisseld met reliëfstructuurvlakken.
Leeftijd: 7+
Keywords: Vulkanen; De aarde