De brief van papa - De Cock, Michael, 1972-; Vanistendael, Judith Irene, 1974- (Amsterdam : Querido, 2012)
Rosie krijgt op een dag zomaar haar vader aan de telefoon, haar vader van wie ze maandenlang niets gehoord heeft. Volgens haar moeder is haar vader naar het buitenland verhuist. Hij vertelt Rosie nu zelf waar hij is: in de buurt. En toch kan hij haar niet komen opzoeken.
Net als het eerste deel, ‘Rosie en Moussa'* (Vlag en Wimpel, Boekenwelp), bevat ook dit tweede deel een fijn compact verhaal. Auteur Michael De Cock heeft de gevoelens van Rosie nu veel explicieter beschreven. Daarnaast is buurjongen en vriendje Moussa meer naar de zijlijn verschoven. Juist het tussen de regels lezen en de combinatie van die twee kinderen, elk met hun eigen achtergrond en gevoelens, maakte het eerste deel zo sterk. Maar De Cock kan vertellen, weet hoe hij een subtiele spanningsboog kan bouwen. Ook de prettige stijl (korte zinnen en goede dialogen), de goed getroffen emoties en het dragende aandeel van de illustraties zijn gelukkig overeind gebleven. De zwart-witte cartoonachtige tekeningen van Judith Vanistendael zijn de ene keer paginavullend, dan weer klein en losstaand. Ze vertellen het verhaal mee, geven vaart of verstillen. Al met al een ruime voldoende voor het tweede verhaal van dit duo.
Boekenwelp 2013
Leeftijd: 7+
Keywords: Gevangenissen; Ouders; Vriendschap