Perspectieven op het landschap : achtergronden om landschappen te lezen en te begrijpen - Antrop, Marc, 1946- (Gent : Academia press, 2010)
Vanuit diverse hoeken is er een groeiende belangstelling voor het landschap. Die interesse gaat echter gepaard met een groeiende bezorgdheid, want het landschap - verandert steeds ingrijpender en sneller. Het landschap behoort tot ons gemeenschappelijk onroerend erfgoed en we weten nog niet goed hoe we moeten omgaan met al de nieuwe landschappen die verschijnen. Perspectieven op het landschap biedt achtergronden om de hedendaagse landschappen te lezen en te begrijpen. Door de meervoudige betekenissen van het begrip landschap zijn er vele benaderingen mogelijk. Verschillende disciplines bestuderen het landschap al lang en vanuit deze veelheid aan perspectieven wordt een kader aangereikt om het landschap te analyseren op een, holistische, dynamische en interdisciplinaire manier. Er wordt een schets gegeven van de visies op het landschap vanuit de geografie, landschapsecologie, geschiedenis, archeologie en landschapsarchitectuur. Belangrijke thema's zijn de waarneming en beleving van het landschap, de natuurlijke en historische bouwstenen, de ecologische en culturele dynamiek, de landschapstypes en criteria tot het waarderen. Dit wordt rijk geïllustreerd met figuren en foto's. In bijlagen worden uitgebreide referenties gegeven naar de gespecialiseerde literatuur, verenigingen actief in het landschapsonderzoek en belangrijke verdragen. Zowel de traditionele landschappen, die de basis van dit onroerend erfgoed vormen, komen aan bod als de nieuwe. De aandacht gaat hoofdzakelijk uit naar de Europese landschappen die zowel een grote diversiteit bezitten op vlak van natuur en cultuur en waarvan de ontwikkeling grote gemeenschappelijke trekken vertoont. Het Europese landschapsverdrag wordt dan ook als een kader gebruikt, evenals definities in andere beleidsdocumenten. Aanvullende bronnen voor het landschapsonderzoek hebben vooral betrekking op België en Vlaanderen.
Keywords: Landschappen -- Geschiedenis; Landschapsarchitectuur; Landschapsgeografie; Landschapszorg