Architectuur als klimaatmachine : handboek voor duurzaam comfort zonder stekker - Yanovshtchinsky, Vera, ....-; Huijbers, Kitty, ....-; Van den Dobbelsteen, Andy (Andrew Adrianus Joannes Franciscus), 1968- (Amsterdam : Sun, 2013)
Dat duurzaamheid een steeds hoger punt op de maatschappelijke agenda is, wordt duidelijk door de stortvloed aan 'duurzame boeken'. Iedereen probeert zich te profileren als groen. Zelfs Rem Koolhaas, die zich toch altijd openlijk verzette tegen het (binnen-)klimaat, begint zich nu als milieubewust te profileren. Het boek van Vera Yanovshtchinsky, Kitty Huijbers en Andy van den Dobbelsteen lijkt een zoveelste 'profileringsboek'. Dit boek gaat echter verder. Het gaat nooit heel erg diep, maar geeft een mooie brede kijk op de duurzaamheidstools die de architect voor handen heeft. Het is niet te ingewikkeld en daarmee is het een must voor elke geïnteresseerde. De basis wordt goed toegelicht met plaatjes, diagrammen, tekeningen en kleurenfoto's. Aan de hand van vier thema's worden de meeste aspecten wel behandeld. Dit boek verdient minstens een plekje in de boekenkast van alle architectenbureaus. Daarnaast is het ook uitermate geschikt voor de geïnteresseerde leek.
Architecten houden zich steeds meer bezig met duurzaamheid. Theorie en praktijktoepassingen van passieve (waarbij men gebruikmaakt van het bouwkundig ontwerp zelf) en actieve systemen (met technieken zoals zonnecollectoren, warmtepompen en warmte- en koudeopslag) die het comfort in gebouwen, met name in woningen, kunnen verhogen. Architectuur als klimaat machine is een handboek voor gevorderden in duurzaamheid en klimaatbeheersing, van architect tot installateur. Klimaat ontwerp is steeds meer geïntrigeerd in het vak van de architect. Duurzaam klimaatontwerp, waarbij een gezond en comfortabel binnenklimaat wordt gecreëerd, is een maatschappelijke behoefte. Architectuur als klimaatmachine biedt theorie en praktijktoepassingen van passieve en actieve systemen die het comfort in gebouwen, met name in woningbouw, kunnen verhogen. Dit boek gaat in op zowel stedenbouwkundige, architectonische als bouwkundige aspecten. De auteurs lichten vuistregels en achterliggende theorieën toe en bieden handvatten voor gebruik in het ontwerp. Ze brengen met dit boek de ontwerpconsequenties in beeld in ontwerpstudies en voorbeeldprojecten met een onderscheid tussen passieve en actieve klimaatbeheersing. Bij passieve klimaatbeheersing wordt gebruikgemaakt van het bouwkundig ontwerp zelf. Het is als het ware ‘Klimaatbeheersing zonder stekker' en toe te passen op basis van kennis over klimaatontwerp waarvan de principes al eeuwen bekend zijn. Toch valt tegenwoordig een energieneutraal gebouw niet te realiseren met passieve middelen alleen. Correct geïntegreerde actieve klimaatbeheersing, met technieken zoals zonnecollectoren, warmtepompen en warmte- en koudeopslag, halen het beste uit een architecttonisch ontwerp. De moderne architect hoort daarom zowel passieve als actieve klimaatprincipes te kunnen integreren in esthetische en functionele architectuur én moet steeds slimmer omgaan met energie. Architectuur als klimaatmachine is een handboek dat inzicht geeft aan mensen d
Keywords: Duurzaam bouwen