Autisme op school : een passend aanbod binnen Passend Onderwijs. - Van Berckelaer-Onnes, Ina Allagonda, 1942-; Luteijn, Ellen, ....- (Amsterdam : Uitgeverij Boom, 2012)
Met de komst van de Wet Passend onderwijs zullen kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) steeds vaker gebruik maken van het reguliere onderwijs. ASS-kinderen hebben extra zorg nodig; leerkrachten zien zich dan ook geplaatst voor een moeilijke maar zeer uitdagende taak. Ina van Berckelaer-Onnes bespreekt in dit boek de achtergronden van autisme en de mogelijke leer- problemen bij kinderen met ASS. Veel van deze leerlingen vinden het lastig zich flexibel op te stellen en hebben problemen met het organiseren en plannen van hun schoolwerk. Ook lopen zij vaak tegen taalproblemen aan: woorden worden te letterlijk begrepen, spelling wordt rigide geïnterpreteerd. De concrete voorbeelden en adviezen in dit boek bieden de leerkracht praktische handvatten. Hoe visualiseer je het leerproces optimaal voor ASSkinderen ? Welke taken zijn er weggelegd voor de verschillende belanghebbenden zoals leerkrachten, ouders en gedragsdeskundigen ? Een heel hoofdstuk is gewijd aan PI school De Brug in Leiden. Deze school heeft aparte groepen, speciaal voor kinderen met ASS. De werkwijze van deze 'auti-groepen' wordt uitgebreid beschreven, en beeldend weergegeven op de bij dit boek geleverde dvd.
6. Autisme op school : de gedragsdeskundige
Keywords: Autismespectrumstoornissen -- Kinderen; Autistische kinderen -- Onderwijs