Mio, mijn Mio - Lindgren, Astrid, 1907-2002; van Egeraat, Els, 1960-; Ferwerda, Saskia, 1910-1984 (Amsterdam : Ploegsma, 2009)
De vermissing van Bo(sse) Olsson luidt Mio's geschiedenis in: Bosse bestaat niet meer - door een geest uit een bierfles te bevrijden is de emotioneel verwaarloosde wees Bosse prins Mio geworden, geliefde zoon van de koning van 'Het Land in de Verte'. Hij krijgt een speciale opdracht: het verslaan van de verschrikkelijke ridder Kato, verpersoonlijking van het kwaad. Alleen Mio kan die taak vervullen.
Mio, mijn Mio verscheen oorspronkelijk in het Zweeds in 1959. In 1973 verscheen De gebroeders Leeuwenhart en in 1981 Ronja de Roversdochter. Het is boeiend om deze drie werken met elkaar te vergelijken. Zo is er bv. een duidelijke evolutie waar te nemen in Lindgrens voorstelling van Goed en Kwaad. In Mio, mijn Mio gebeurt dit nog op een volledig gescheiden, dualistische manier. In Ronja de Roversdochter blijken Goed en Kwaad niet meer te scheiden van elkaar. De twee zitten in ieder mens, en het geluk ligt in de verzoening ervan. In Mio, mijn Mio wordt nog heel duidelijk een lijn getrokken tussen "de realiteit" en "de fantasie- of droomwereld" waarin Mio verkeert. Toch lijkt Lindgren te suggereren dat Mio's avonturen zich in een droom afspelen. Zeker in het begin van Mio's verblijf in het Land in de Verte zijn er voortdurend aanwijzingen dat het hier om een droom- en fantasiewereld gaat, om de vurige wensdroom van een ongelukkig weesjongetje. Bosse, zo heette Mio vroeger, woont bij de strenge en liefdeloze tante Edla en oom Sixten. Tante Edla noemt de dag dat ze Bosse in huis nam een ongeluksdag, en oom Sixten praat nooit met Bosse. Het enige lichtpuntje in Bosses leven is zijn vriend Benka. Benka heeft een fantastische vader, die veel praat met zijn zoon, modelvliegtuigen bouwt, strepen zet op de keukendeur telkens Benka een paar centimeter is gegroeid... Wanneer Bosse in het Land in de Verte terechtkomt en Mio wordt, lijkt zijn vader de koning op de vader van Benka, een droomvader. En Mio's nieuwe vriend, Jum-Jum, lijkt heel erg op Benka. De moeder van Jum-Jum lijkt op de vriendelijke tante Lundin van de fruitwinkel, en Mio's witte paard met de gouden manen heeft dezelfde ogen als het oude brouwerspaard Kalle Punt, waar Bosse zo dol op was... Mio ontmoet in wezen enkel bekenden die in het Land in de Verte een volmaaktere vorm van zijn hebben bereikt. Dromen wij ook niet over mensen en dingen die wij uit ons dagelijks leven kennen? Evengo
Leeftijd: 9+
Keywords: Weeskinderen