Garmanns straat - Hole, Stian, ....-; Blekkingh-Muller, Femke, ....- (Amsterdam : Hoogland en Van Klaveren, 2013)
In dit vervolg op het bekroonde 'Garmanns Zomer'* (o.a. met de Deutsche Jugendliteraturpreis en de Bologna Ragazzi Award) is de zomervakantie voorbij en zit de kleine, introverte Garmann al een tijdje op school. Opgestookt door de pestkop van school, gooit Garmann op een kwade dag een brandende lucifer in de tuin van de excentrieke Postzegelman. Uit dit nare incident ontstaat onverwachts een hechte vriendschap tussen de twee buitenbeentjes, die ondanks het leeftijdsverschil grote overeenkomsten met elkaar blijken te hebben.
Dubbeltalent Stian Hole weet wederom te ontroeren met dit bijzondere werk dat absoluut afwijkt van het doorsnee kinderboek. De surrealistische en absurdistische illustraties in gemengde technieken met gebruik van o.a. kleurenfoto's en collage, zijn bij vlagen ronduit angstaanjagend, maar ook vol humor, getuige de bladblazer met het gezicht van Elvis Presley en details uit Magritte's beroemde schilderij 'Golconde'. Garmann zal voor kleine antihelden zeker een bondgenoot in moeilijke tijden kunnen zijn. Dit bijzondere prentenboek zal het massapubliek wellicht niet bereiken, maar voor de echte liefhebber is het een waar pareltje.
Leeftijd: 5+
Keywords: Bejaarden; Pesten; Vriendschap