William wil de wereld zien - Goeminne, Siska, ....-; Bogaerts, Rudi, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2011)
William is een tot leven gewekt potlood, dat een avontuur beleeft als hij besluit zijn vertrouwde, maar saaie omgeving – een houten doos waarin hij met zijn zes broertjes woont – te verlaten, om zijn eigen weg te gaan. De buitenwereld blijkt minder plezierig dan hij zich had voorgesteld; William besluit dan ook terug te keren naar zijn broers.
Het filosofisch getinte verhaal is overwegend beschrijvend; dialogen en gedachten zijn cursief gedrukt. De auteur gebruikt woorden en uitdrukkingen die niet alle (Nederlandse) kinderen zullen (her)kennen (bijv. 'Het is geleden van vorig jaar dat ik nog mocht tekenen'). Het fraai vormgegeven boekje, met rode pagina's en roodgekleurde beginregels van ieder hoofdstuk bevat illustraties in zwart-wit soms abstract, soms met herkenbare afbeeldingen. Ze hebben een wat mysterieuze sfeer en zijn gemaakt door de Vlaamse beeldend kunstenaar Rudi Bogaerts. Achterin zijn 'feiten en weetjes' over het potlood opgenomen, waarin het antropomorfische karakter word voortgezet. Een boek voor een selecte doelgroep, die mee kan gaan in de fantasie en zich aangespoord kan voelen na te denken over wat je in het leven wilt bereiken.
Leeftijd: 9+
Keywords: Potloden; Schrijven