Die dag in augustus - Kromhout, Rindert, 1958-; van Haeringen, Annemarie, 1959- (Amsterdam : Leopold, 2013)
In de zomervakantie gaat Enrico iedere dag naar zijn grootvader, om hem te helpen met de schaapskudde. Onderweg houdt hij regelmatig stil, om wat te praten met bekenden, maar vooral om in zijn tekenblok de dagelijkse gang van zaken in het dorp, de mensen en het omringende landschap vast te leggen. Het tweede deel van het verhaal opent met de zin 'Behalve die dag in augustus...', want dan begint de aarde te beven: huizen storten in, mensen worden bedolven onder het puin of raken gewond, onder wie Enrico's moeder en zijn vriendinnetje. En ook dan tekent Enrico wat hij ziet.
Het verhaal wordt beeldend verteld. Subtiel wordt er een beeld gegeven van de ingrijpende gebeurtenis, die juist door het klein te houden zijn uitwerking niet mist. De illustraties passen daar perfect bij: de schetsmatige lijnvoering met zwarte en gekleurde inkt laat zelfs meer zien dan in het verhaal verteld wordt. Een tot in de puntjes verzorgde uitgave, voorzien van een linnen band en met op het omslag een tekening die uitgescheurd lijkt uit een tekenblok.
Leeftijd: 10+
Keywords: Italië; Liefde; Rampen