Toen mijn vader een struik werd - van Leeuwen, Joke, 1952-; Slangen, Brigitte, 1958- (Amsterdam ; Antwerpen : Querido, 2011)
Van de ene op de andere dag verandert het leven van Toda en haar vader voorgoed. Er breekt oorlog uit en Toda's vader moet het leger in. Voordat hij vertrekt laat hij haar een boek zien over camoufleren. Er staat een plaatje in van een soldaat verkleed als struik. Toda wordt naar haar moeder gestuurd, die ergens in het buurland woont. Het is het begin van een gevaarlijke reis, waarbij ze overgeleverd is aan de hulp van onbekenden. En dan raakt ze ook nog het adres van haar moeder kwijt... Maar Toda is vastbesloten haar te vinden.
Joke van Leeuwen slaagt erin over te brengen hoe het moet voelen om vluchteling te zijn. Dankzij de taalgrapjes en illustraties blijft het verhaal ondanks het serieuze onderwerp licht van toon. Toda is een meisje van nu, dat je meteen in je hart sluit.
Voordat Toda's vader een struik wordt, is hij banketbakker. Iedere dag staat hij voor dag en dauw op om wel twintig soorten gebakjes te maken en drie soorten taart. Tot op een dag alles verandert. In het zuiden breken gevechten uit en Toda¿s vader moet erheen om het land te verdedigen. Gelukkig heeft hij het handboek Wat Elke Soldaat Moet Weten. Hierin staat precies hoe hij zich met takjes en bladeren kan verkleden als struik, zodat de vijand hem niet herkent.
Winaar Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2011
Leeftijd: 10+
Keywords: Soldaten