Wie is dat op dit uur? - Snicket, Lemony, ....-; Uiterweer, Ellis Post, ....-; Seth, ....- (Moon : Amsterdam, 2012)
In dit eerste deel van een 'autobiografische' vierdelige serie komt de 13-jarige verteller Lemony terecht in een auto waarin een vrouw (een spionne?) zit die zegt hem te gaan begeleiden in zijn opleiding tot lid van een geheimzinnige organisatie (bekend uit de eerdere 13-delige reeks ‘Ellendige avonturen' van deze auteur) Ze komen in de eigenaardige stad Smeur aan Zee terecht die in verval is. Daar moeten ze met hulp van een journalist, een paar taxichauffeurs en een wees het mysterie van een verdwenen beeldje met de naam ‘Het Brommende Beest' oplossen. Ze ontmoeten zeer vreemde, onheilspellende figuren. Het is een complexe situatie: van wie is dit erfstuk, wie stal het en wie leeft van de handel in octopusinkt en pennen?
Het verhaal valt op door een rijke woordenschat, veel losse eindjes en humor die van de lezer intelligentie vergen. De vertaalster is er goed in geslaagd dat over te brengen. De Canadese illustrator maakte tekeningen in blauw-zwart-witte tinten die de door het verhaal opgeroepen gevoelens heel goed tot expressie brengen.
Leeftijd: 10+