Jong gekweld : van angst tot zweet - Dendooven, Gerda, 1962- (Tielt : Lannoo campus, 2012)
ABC-boek met 82 cartoons over de opvoeding van kinderen en de labeltjes die daar vaak bij horen. De cartoons tussen 'angst'en 'zweet' krijgen een tekstuele bijdrage in de vorm van een – vaak – ironisch onderschriftje of aforisme: 'boefje – wie heeft hem hém opgevoed'; 'correctie [van de oren] – hij is nog zo charmant'; 'stress – het begint al op zondagavond' en 'seksuele voorlichting – we hebben hem wat boekjes gegeven'. De inspiratiebron voor dit boekje is de tentoonstelling 'Gevaarlijk jong, de blik van kinderen en jongeren' in het museum Dr. Guislain in Gent.
De met een of enkele steunkleuren – groen, geel, roze en grijs – ingekleurde penillustraties hebben een bedrieglijke eenvoud, maar zijn sterk in hun effectiviteit. Hoewel gecategoriseerd als uitgave voor 13-15-jarigen is het meer geschikt voor de volwassen lezer, met name voor hen die op professionele basis werken met kinderen. Op een treffende en geestige wijze worden onderwerpen uit het leven van jongeren in beeld gebracht en wordt de hokjesgeest gekapitteld.
Uitgave naar aanleiding van de tentoonstelling Gevaarlijk jong : kind in gevaar, kind als gevaar te Gent (Museum Dr. Guislain)
Leeftijd: 12+
Keywords: Opgroeien; Anders zijn