De regels van drie - Hof, Marjolijn, 1956- (Amsterdam ; Antwerpen : Querido, 2014)
Twan (ik-figuur) en tweelingzus Linde moeten met hun moeder en oma mee naar IJsland alwaar oma's oude vader woont. Omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen, moet hij mee naar Nederland. Maar daar denkt de oude en eigenzinnige opi Kas heel anders over. Die neemt Twan in vertrouwen door hem zijn ontsnappingplan te vertellen. Zodoende komen Twan en later ook Linde in een loyaliteitsconflict, waarbij ze een lastige keuze moeten maken: verraden of meehelpen?
In spaarzame en weloverwogen bewoordingen komen de diverse karakters in dit mooi opgebouwde verhaal direct tot leven. Doordat de kinderen hun opi steeds beter gaan begrijpen, leren ze ook na te denken over de eindigheid van het leven. De onderhuidse en zeer genietbare humor mengt zich vlekkeloos met de tragiek van het moment. Telkens blijft zowel de spanning voelbaar tussen de diverse familieleden, als ook de vraag hoe het zal gaan aflopen. De onderlinge verhoudingen en het dilemma van de keuze tussen vasthouden of loslaten worden samen met het thema afscheid nemen van het leven op treffende wijze beschreven. Een boek waar je, ondanks het serieuze thema, heel blij van wordt. De schrijfster schreef eerder een boek voor dezelfde doelgroep dat in IJsland speelt: 'Oversteken'
Woutertje Pieterse Prijs 2014
Leeftijd: 10+
Keywords: Grootouders; IJsland; Oud zijn