IJsbarbaar - Ruggenberg, Rob, ....-; Toebak, Nanja, ....- (Amsterdam ; Antwerpen : Querido, 2013)
Het is 1624 wanneer de Inuït Nunôk (13) wordt ontvoerd in Groenland en door plunderende zeelui naar Holland meegenomen. Hij wordt verkocht aan een kermisbaas en moet optreden als ijsbarbaar; laten zien hoe je rauw vlees eet. Maar Nunôk wil terug naar Groenland, naar zijn vriendinnetje Orpa, en ontsnapt. Hij komt terecht bij walvisvaarders.
Sfeervol opgetekend historisch, deels waargebeurd, avonturenverhaal waarin je je goed kunt inleven in de vreselijke ontberingen die Nunôk moet doorstaan. Aangrijpend en spannend is de slotpassage, waarin hij met een ijsbeer vecht en geholpen wordt door zijn grootste tegenstander op de Blauwe Duyf. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel speelt zich af in Groenland, het tweede deel op reis naar Nederland en het leven daar, het derde deel op de IJszee en in Groenland. Achterin staat een epiloog, verantwoording en woordenlijst.
Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2012, Prijs van de Jonge Jury 2013
Leeftijd: 12+
Keywords: 1600-1699.; Eskimo's.; Nederland; Overleven