Coachen van kinderen en adolescenten met zwakke executieve functies : praktische strategieën voor thuis en op school. - Dawson, Peg, ....-; Guare, Richard, ....-; Scheen, Wouter, ....- (Amsterdam : Hogrefe, 2013)
Bruikbare handleiding voor het coachen van leerlingen die moeite hebben om leertaken te begrijpen, leeropdrachten te vervullen en om uitvoering aan leeropdrachten te geven. De auteurs beschrijven eerst de executieve functies (elf in aantal). Scherp wordt erop gelet dat deze executieve functies passen in een leerontwikkelingsperspectief. Nauwkeurig wordt uiteengezet hoe de ontwikkeling van de executieve functies zich voltrekt. Vervolgens de theoretische basis van het coachingsmodel, waarbij coaching wordt gezien als een interventiestrategie voor leerlingen die moeilijk leren. Ze leren zichzelf in de hand te houden door zelfregulering. In het tweede deel van het boek wordt het coachingsmodel uiteengezet en beschrijft men twee niveaus: de basiscoaching en het specifiek aanleren van executieve functies. Onder meer gaat het over de coachingstechnieken, hoe je de checklists hanteert en gebruikt bij de dagelijke coachingsgesprekken. Veel aandacht krijgt ook het onderdeel over het ontdekken van specifieke behoeften en hoe je moet antwoorden op die behoeften door specifieke begeleiding. Ook ouders worden betrokken. Een praktisch gericht, systematisch handboek voor onderwijskundigen en leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs.
Tegenvallende schoolprestaties worden bij veel kinderen veroorzaakt door zwakke executieve functies. Ze zijn slim genoeg, maar hebben moeite om dingen te onthouden, op tijd aan taken te beginnen of hun werk geconcentreerd af te maken. Een coach kan deze leerlingen helpen door de juiste vragen te stellen en gerichte opdrachten te geven. Met een gestructureerd programma leidt een kwartiertje hulp per dag al tot een versterking van executieve functies en aanzienlijk betere schoolprestaties. Dawson en Guare presenteren een coachingsmodel. Aan de hand van een helder stappenplan leren kinderen en adolescenten niet alleen beter plannen en organiseren, maar ook hoe zij hun timemanagement, emotieregulatie en impulsbeheersing kunnen verbeteren. Elke stap in het coachingsproces is voorzien van duidelijke instructies en werkbladen. Naast individuele coaching door een volwassene komen ook klassebrede coaching en coaching door een medeleerling aan bod.
Keywords: Uitvoerende functies -- Kinderen; Gedrag; Remediërend onderwijs