Passend inclusief onderwijs : doen : invoeringsprogramma - Franke, Rob, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
In dit boek biedt Rob Franke (Seminarium voor Orthopedagogie in Utrecht) een programma om inclusief onderwijs in te voeren in het Nederlandse onderwijs. Bij inclusief onderwijs krijgen kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking les in het reguliere onderwijs, tussen andere kinderen. Na een korte inleiding en een beschrijving van deze onderwijsvorm, wordt de praktijk besproken. Vooraleer inclusief onderwijs kan worden ingevoerd, zo stelt Franke, is het nodig dat er een analyse wordt uitgevoerd. De auteur gebruikt hiervoor het Framework voor Inclusief Onderwijs (FIO), een denkkader waarmee de onderwijspraktijk wordt geanalyseerd en beschreven voor zowel de huidige als de gewenste situatie. Uiteindelijk levert dit dertien pijlers op om inclusief onderwijs effectief in te voeren. Om de scholen onmiddellijk aan de slag te laten gaan, is er een 'kennisbank' opgenomen met extra toelichting en bruikbare documenten. Het boek wordt ondersteund met kaders, schema's, zwart-witfoto's, figuren, een literatuurlijst, verwijzingen naar websites, en een bijlage met enkele instrumenten. Een bijgeleverde dvd bevat korte filmfragmenten. Een praktische handleiding voor scholen die met inclusief onderwijs willen starten of het verder willen uitbouwen.
Alle kinderen hebben recht op volledige deelname aan de samenleving. Maar vreemd genoeg is dit gedachtegoed in het onderwijs nog niet of vaak slechts gedeeltelijk gerealiseerd. In de praktijk worden nogal wat kinderen, op zijn minst ten dele, uitgesloten. Deze exclusie moet worden tegengegaan. Daarom is een nadrukkelijke keuze voor passend inclusief onderwijs noodzakelijk. Elke school kan daarvoor kiezen, ongeacht haar concept of onderwijsprofiel. Dit boek biedt een invoeringsprogramma om passend inclusief onderwijs in de eigen onderwijssituatie op te zetten en uit te voeren. Dit gebeurt aan de hand van verschillende instrumenten, zoals het FIO ' Framework voor Inclusief Onderwijs en het IPIO ' InvoeringsProgramma voor Inclusief Onderwijs. Het boek bevat ook vele praktijkvoorbeelden. (Bron: covertekst)
Wat is inclusief onderwijs? - Waarom inclusief onderwijs invoeren? - Praktijk - Framework voor Inclusief Onderwijs (FIO) - Invoeringsprogramma voor Inclusief Onderwijs (IPIO) - Projectplan voor Inclusief Onderwijs (PIO) - De Kennisbank Inclusief Onderwijs - DVD met filmfragmenten
Keywords: Geïntegreerd onderwijs -- Nederland