Sherborne bewegingspedagogiek : ontwikkelingsstimulerend bewegen - Sherborne Vereniging Belgiê; Daems, Jo, ....-; Missinne, Tine, ....-; Bontinck, Ilse, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2012)
‘Sherborne Bewegingspedagogiek' is gericht op het stimuleren van de ontwikkelingsmogelijkheden van zowel kinderen als volwassenen door middel van beweging. De bewegingspedagogiek streeft, naast de klassieke motorische en de cognitieve ontwikkeling, vooral doelstellingen op sociaal-emotioneel vlak na. Het ontwikkelen van een positief zelfwaardegevoel en het ontwikkelen van de bekwaamheid om relaties aan te gaan en met anderen te communiceren staan daarbij centraal. Het boek wil zowel de ervaren als de onervaren Sherborne-begeleider prikkelen om de methode op diverse manieren uit te proberen.
Sherborne is een Britse lerares lichamelijke opvoeding die een ontspannende methode van beweging en opvoeding ontwikkelde, die behalve op motorisch, ook op cognitief, sociaal en emotioneel vlak tot een positief zelfbeeld zou moeten leiden. De meeste leraren lichamelijke opvoeding streven trouwens dezelfde doelstellingen na, maar leggen meer nadruk op fysieke inspanningen. De auteurs zijn aanhangers van Sherborne. Zij filosoferen veel over zaken zoals bewust worden van het centrum van het lichaam, van de gewicht dragende en perifere delen, de relatie met anderen, evalueren met uitsluitend positieve aanmoedigingen. Ze zijn ervan overtuigd dat veel bewegen bij peuters en kleuters gunstig is voor het leren spreken en voor de totale ontwikkeling van het kind. Maar de methode is voor verschillende, uiteenlopende groepen geschikt, zoals ook ouderen. Het boek telt veel foto's, zodat iedere opvoeder ermee kan werken. Een aanmerking: de oefeningen zijn te 'passief' voor beweeglijke kinderen in lager en middelbaar onderwijs: die hebben behoefte aan meer inspanning tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. Achterin een literatuuropgave en verwijzingen naar websites, organisaties en dvd's. Met name bedoeld voor leerkrachten lichamelijke opvoeding in het lager en voortgezet onderwijs.
Keywords: Bewegingsopvoeding; Ontwikkeling -- Beweging; Sherborne