Dertien rennende hertjes - Van de Vendel, Edward, 1964-; De Leeuw, Mattias, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2013)
Maantje komt thuis van school. Ze drinkt thee met haar moeder. Haar moeder krijgt telefoon en loopt even naar de tuin. Niets aan de hand. Maar dan komen er kleine hertjes uit de vaas. De blauwe bloemenvaas, die op tafel staat. Dertien kleine levende hertjes. Ze rennen naar Maantje en springen op haar arm. Waar komen ze vandaan? Zij ze echt? Zijn ze een geheim?
Geschreven in korte, niet altijd makkelijke zinnen met mooie beeldspraak. Het midden van het verhaal verloopt wat traag – dit vraagt wellicht wat veel voor minder goede lezers – maar aan het slot weet de auteur de spanning weer goed op te bouwen tot een prachtige finale. De wasco-achtige, fantasierijke illustraties verlevendigen de tekst en vertellen hun eigen verhaal. De illustrator weet de emoties die de kinderen ervaren raak weer te geven. De spreadvullende, dromerige sfeerbeelden geven het verhaal iets sprookjesachtigs. Mooie verzorgde uitgave, met een rustige bladspiegel met veel wit rond de tekst.
Leeftijd: 9+
Keywords: Broers en zussen; Gezin; Ruzies