Muis wil geen luis - Van Opstal, Leen, ....-; Van Durme, Leen, 1974- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2003)
Als Miek de muis in bad geniet, wil zij luis Gus niet in haar pels. Niets helpt: zeepsop, in de poel bij Big rollen, zich opsluiten met open gaas, liedjes zingen bij Koe. Sip en boos knipt zij zich kaal, waarna Gus sip en boos wordt. Blij gaat Miek naar Big, Koe en Co de kat, waarop Gus zijn intrek neemt. Miek neemt eindelijk haar bad.
Dit boekje voor beginnende lezers bevat eenvoudige emoties: niet willen, boos of blij zijn. De tekeningen in kleur beelden de tekst uit, alsmede de emoties. Beschrijvend verhaal met veel dialoog in de tegenwoordige tijd. De herhaling valt op wat betreft de badscène aan het begin en het eind van het verhaal met min of meer dezelfde woorden; elders in de tekst zijn de hoofdpersonen om de beurt sip en boos, terwijl de kreet 'Nee' een vast onderdeel vormt. Lichtgele stevige kaft met muis Miek met bovenkleding en de snuit van Big, waarvan een deel van het lichaam doorloopt op de achterkant van het boek. Kleine letter in drukletter, iedere zin op een nieuwe regel.
Leeftijd: 6+
Keywords: Hygiëne; Luizen