Onzekerheid : over leven in de risicomaatschappij. - Geldhof, Dirk, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Onze materiële rijkdom was nog nooit zo groot, maar toch voelen we ons onzeker. Hoe kunnen we de knagende onzekerheid te midden van ongekende welvaart begrijpen? Hoe houden we het overzicht op steeds snellere veranderingen? Hoe gaan we om met groeiende risico's en toenemende onzekerheid? En wat leert dat over onze samenleving? Dit boek reikt een bril aan om onze wervelende wereld beter te begrijpen. Voortbouwend op de Duitse socioloog Ulrich Beck beschrijft Dirk Geldof onze wereld als een mondiale risicomaatschappij. Hij zoekt de samenhang tussen de vele veranderingen en het effect ervan op ons eigen leven. Het boek confronteert ons met de risico's en uitdagingen van de 21ste eeuw: klimaatopwarming, globalisering en dreigende dualisering, toenemende vrijheid en verregaande individualisering, groeiende tijdsdruk en de explosie van diversiteit in onze kosmopolitiche steden. Hoe kunnen we de uitdagingen in onze risicosamenleving het hoofd bieden? Een onmisbaar boek voor wie onze wereld beter wil begrijpen, voor wie onzekerheid ernstig neemt en voor wie de fundamentele uitdagingen in de risicomaatschappij wil aanpakken.
Inhoudsopgave (verkort): 1 Een wereld van onzekerheid - 2 De wereld als mondiale risicomaatschappij 3 - Ecologische risico's steeds centraler 4 - Globalisering en sociaaleconomische risico's 5 - Individualisering en onzekere vrijheid - 6 Tijdsrisico's in een versnellende samenleving - 7 Migratierisico's in onze kosmopolitische steden - 8 Onzekerheid, reflexiviteit en moderniteit - 9 Uitdagingen in de mondiale risicomaatschappij
Keywords: Sociale psychologie