Mama, mijn hoofd is zo vol : Jasper, kind vol onvoorspelbaarheden - Verdeyen, Fabienne, ....- (Antwerpen : Cyclus, 2005)
Dit boek richt zich in de eerste plaats tot de opvoeders van een kind met een (leer)stoornis, zoals ouders, leerkrachten en zorgverleners. Het is het verhaal van een moeder over de opvoeding van haar zoon Jasper. Als blijkt dat deze andere manier van denken het leerproces en het gedrag van de jongen hypothekeert, gaan de ouders op zoek naar antwoorden bij leerkrachten, artsen en therapeuten. Het is het realistische, maar hoopgevende verhaal van een lange queeste waarin de auteur niet alleen de antwoorden van de leerkachten, hulpverleners en artsen opneemt, maar vooral haar verhaal over Jasper en haar kijk op ADHD. Ook Jasper zelf komt aan het woord.
"Mama, mijn hoofd is zo vol!" roept Jasper. Jasper lijdt aan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Hij is ten einde raad. Het lukt hem niet de dingen te doen die van hem verwacht worden, hoe hard hij ook probeert. Hoe ga je daar als ouder mee om, hoe leg je een kind uit wat er met hem aan de hand is, hoe vertaal je zijn gedrag en prestaties elk schooljaar op-nieuw aan een andere leerkracht? Je bent als ouder vaak radeloos. De energie die deze kinderen van je eisen is slopend. Dit boek is het verhaal van een moeder over de opvoeding van haar zoon Jasper. Als blijkt dat deze andere manier van denken het leerproces en het gedrag van de jongen hypothekeert, gaan de ouders op zoek naar antwoorden bij leerkrachten, artsen en therapeuten. Het is het realistische, maar hoopgevende verhaal van een lange queeste waarin de auteur niet alleen de antwoorden van de leerkrachten, hulpverleners en artsen opneemt, maar vooral haar verhaal over Jasper en haar kijk op ADHD. Ook Jasper zelf komt aan het woord. Uit dit verhaal blijkt onder meer hoe moeilijk het is om ADHD te plaatsen binnen tal van andere stoornissen die ook betrekking hebben op hyperkinesie en concentratieproblemen. Om deze reden werd in het tweede deel een overzicht opgenomen van de meest voorkomende (leer)stoornissen met hun voornaamste symptomen, die vaak ook aan Jaspers problemen werden toegeschreven. Ook bevat dit deel een overzicht van therapieën met korte beschrijving, waarvan Jasper er een groot aantal heeft gevolgd. In zekere zin kan het boek dienen als een leidraad of inspiratiebron voor elkeen die met een kind met ADHD of verwante problemen wordt geconfronteerd en door het bos de bomen niet meer ziet.
Dit boek bevat in het eerste gedeelte het verhaal van een moeder over de opvoeding van haar kind Jasper dat aan ADHD lijdt en haar zoektocht naar hulp en erkenning. In het tweede gedeelte wordt juist vanwege dat laatste een overzicht gegeven van de meest voorkomende (leer)stoornissen met hun voornaamste symptomen. Daarnaast wordt er in dit deel een overzicht van therapieën met korte beschrijvingen gegeven. Achterin het boek is een lijst met nuttige adressen te vinden, alsmede een lijst met geraadpleegde boeken. Het boek is overzichtelijk ingedeeld in hoofdstukken en paragrafen. Het richt zich tot ouders en opvoeders van kinderen met ADHD.
Keywords: ADHD -- Kinderen