Over de democratie in Amerika - de Tocqueville, Alexis (Alexis Charles Henri Maurice Clérel), 1805-1859; Daalder, Hessel, ....-; Van Luchene, Steven, ....-; Kinneging, Andreas Antonius Maria, 1962- (Rotterdam : Lemniscaat, 2012)
Een complete, wetenschappelijk verantwoorde tekstuitgave/vertaling van het boek, dat de Franse aristocraat, filosoof en politicus De Tocqueville (1805-1859) schreef naar aanleiding van zijn reis naar de Verenigde Staten in 1831-1832. Hij bespreekt de Amerikaanse samenleving, cultuur, zeden en staatsinstellingen. Het is een klassiek en belangrijk werk over de relatie tussen democratie, standengelijkheid, vrijheid en aristocratie in de negentiende eeuw. Deze thema's beperken zich niet tot de Verenigde Staten, maar strekken zich ook uit tot de politieke ontwikkeling van andere westerse naties. Volledig en omvangrijk werk (notenapparaat, bibliografie, verantwoording), met een uitgebreide en lezenswaardige nabeschouwing door de Leidse politicoloog Kinneging. Door aard en omvang (ruim elfhonderd pagina's) niet geschikt voor vlotte lezing door een breed publiek, maar als naslagwerk voor een hooggeschoold publiek (wetenschappers, journalisten, studenten) interessant.
Alexis de Tocqueville (1805-1859) behoort tot de grootste politieke filosofen aller tijden. Hij staat bekend als theoreticus van de democratie en vroege criticus van de moderne massacultuur. Zijn magnum opus Over de democratie in Amerika is gebaseerd op een grote rondreis die Tocqueville maakte in 1831-1832. In de Nieuwe Wereld trof hij een samenleving aan die, meer dan de Europese, gelijkheid en individuele vrijheid met elkaar wist te combineren. Tocqueville heeft een scherp oog voor zowel de sterke punten als de gevaren van de democratie: ‘Ik heb in Amerika een beeld gezocht van de democratie zelf, ik heb haar willen leren kennen, al was het maar om althans te weten wat wij van haar moesten verwachten of vrezen.'
Integrale editie met alle tekstvarianten
Bevat: Boek I (1835 en Boek II (1840)
Keywords: Alexis de Tocqueville; Democratie -- Verenigde Staten