Handboek mensenrechten : de internationale bescherming van de rechten van de mens - Smis, Stefaan, 1968-; Janssens, Christine, ....-; Mirgaux, Sophie, ....- (Antwerpen : Intersentia, 2011)
Dit handboek is een van de weinige handboeken mensenrechten in het Nederlands. Het analyseert de rechten van de mens vanuit een internationaalrechtelijk perspectief, zonder uit het oog te verliezen dat filosofische stromingen en een politieke context het internationale recht dienaangaande gekleurd en zelfs vormgegeven hebben. Mensenrechten worden in dit werk op een gedetailleerde wijze bestudeerd, zowel in de breedte als in de diepte. Het boek is in een zeer toegankelijke taal geschreven, waardoor het niet enkel juristen maar ook historici, politieke wetenschappers en andere geïnteresseerden zal aanspreken. Het werk wordt ingeleid met een overzicht van de algemene beginselen en grondslagen van de rechten van de mens, gevolgd door een analyse van het universele en de meest toonaangevende regionale systemen. Vervolgens wordt van elke generatie mensenrechten een recht ter illustratie grondig besproken (het recht op gelijkheid en non-discriminatie, het recht op gezondheid en het recht op zelfbeschikking). De auteurs hebben veelvuldig citaten en tekstfragmenten uit de primaire bronnen gebruikt om de rijkdom ervan aan te tonen. Door de handige verwijzingen naar elektronische documenten en standaardwerken kan de lezer zelf zijn kennis verder uitdiepen.
Keywords: Rechten van de mens