De handpop als pedagogisch hulpmiddel : voor ieder kind een vriendje - Meurs, Helen, ....- (Elst : Wonderbaarlijke Spiegels, 2015)
Deze handleiding is ontstaan naar aanleiding van alle verzoeken om onze kennis van de handpop als pedagogisch hulpmiddel op schrift te zetten en toegankelijk te maken voor ouders, leerkrachten, groepsleiders, hulpverleners en anderen die de handpop binnen de pedagogische situatie in willen zetten. "De handpop als pedagogisch hulpmiddel" is deel 1 van een reeks die verder uitgebreid zal worden met specifieke ontwikkelingsgebieden (taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling) en thema's (waaronder 'Feest'). "De handpop als pedagogisch hulpmiddel" is een basishandleiding die het hele traject van keuze voor een pop tot het daadwerkelijk inzetten als pedagogisch hulpmiddel behandelt. Deze handleiding is geschreven voor een ieder die vanuit zijn/haar vakgebied met kinderen werkt maar is ook geschikt voor ouders die de handpop in de thuissituatie wil gaan gebruiken. In de handleiding willen we u laten kennismaken met de handpop als pedagogisch hulpmiddel: •wat de meerwaarde van de handpop kan zijn •waarvoor de handpop ingezet kan worden •wat de handpop pedagogisch maakt •het proces wat u doorloopt om van een pop een veelzijdig, sprankelend, laagdrempelig en breed inzetbaar hulpmiddel te maken •de basisvaardigheden die betrekking hebben op het tot leven roepen van de handpop •de basishouding die vooral betrekking heeft op de volwassene die de handpop wil gebruiken als pedagogisch hulpmiddel •de introductie van de handpop •“de babbelmethode” •de toevoeging van materialen en attributen waarmee u het werken met de handpop verder kunt uitbreiden
Keywords: Handpoppen; Pedagogie