Anna en haar lieve mama - Amant, Kathleen, ....- (Wommelgem : Van In, 2013)
Anna's mama is heel lief en zorgt heel goed voor haar, dus beslist Anna dat het tijd is om eens iets terug te doen: vandaag doen ze alles lekker samen! Ze gaan fietsen, doen boodschappen, hangen de was op en bakken zelfs een heerlijke taart. Wanneer ze samen in bad gaan, bereidt Anna nog een hele speciale verrassing…
Dit prentenboek voor lezertjes vanaf tweeënhalf jaar is duidelijk gericht op zowel de peuters als de voorlezers van dit verhaal. Ouders die het boekje voorlezen, zullen meteen situaties herkennen, zoals wanneer Anna achterop de fiets roept dat haar mama sneller moet gaan. Kleine kindjes zullen dan weer hun plezier halen uit taferelen als Anna die de pan mag uitlikken na het bakken van een cake. Naast de herkenbaarheid die het boekje te bieden heeft, wil het vooral ouders helpen om hun kind iets bij te brengen. Belerend zijn de overduidelijke lesjes als 'geen andere kleuren bij de rode was stoppen' en fragmenten als: 'Anna wil haar wagentje volladen met snoep. Maar dat mag niet van mama. Anna mag wel een pakje koekjes kiezen. En ook iets lekkers voor op de boterham. […] Koekjes horen in de koekjeskast. En fruit, kaas en vlees in de koelkast.' Als Anna en haar mama samen in bad zitten, krijgt mama van Anna een 'warme chocomelk met slagroom'. 'Mama mag het kopje natuurlijk niet echt leegdrinken. Want chocolademelk van badwater is vies!' Het didactische neemt hier voortdurend de bovenhand op de fantasie en de humor. Kathleen Amant zorgt voor weinig verrassing, waardoor het hele boekje nogal eendimensionaal aanvoelt en weinig plaats biedt voor verwondering. Gelukkig brengen de tekeningen een nodige boost en komt het verhaal soms alsnog tot leven dankzij de felgekleurde prenten en duidelijk zichtbare gelaatsuitdrukkingen.
Leeftijd: 2+
Keywords: Moeder-kindrelatie. -- Familie; Ouders