En we gaan nog niet naar huis : gastarbeiderskinderen over hun jeugd - Labovic, Sladjana, ....- ([Amsterdam] : Nieuw Amsterdam, 2010)
Astarbeiderskinderen. Ze draaien volledig mee in de Nederlandse maatschappij, maar schrikken niet van een schapenhoofd in de vriezer. Ze beschouwen elk ver familielid of goede kennis als neef, nicht, oom of tante en snappen niets van een Nederlandse bruiloft waar slechts een select gezelschap wordt uitgenodigd voor het diner. Ze genieten van de rijkdom van twee culturen, al is het leven soms lastig wanneer je grootgebracht wordt in een land waarvan het eigenlijk nooit de bedoeling was dat het het jouwe zou worden. In ... En we gaan nog niet naar huis komen bekende en onbekende gastarbeiderskinderen aan het woord. Onder anderen Khalid Boulahrouz, Tofik Dibi, Olcay Gulsen en Gürkan Küçüksentürk vertellen over hun jeugd, hun ouders en de even moeizame als hilarische aspecten van het opgroeien tussen twee culturen.
In dit boek interviewt Sladjana Labovic (1977), zelf een gastarbeiderskind van Joegoslavische ouders, vijfentwintig kinderen van gastarbeiders over hun jeugd. In het Utrechtse Kanaleneiland groeide ze op. Als redactrice werkte ze vijf jaar bij Het Parool, momenteel is ze dat bij Pauw & Witteman. De ervaringen van de kinderen lijken veel op elkaar. Hun ouders werkten hard, maar ze moesten van weinig rondkomen. De band met de familie was hecht. Hun Nederlands was slecht, ze zouden toch teruggaan. Vooral op de middelbare school werden de kinderen zich van hun afkomst bewust. De ouders deden alles voor een beter leven van hun kinderen. Die kijken vaak met respect op hen terug. Wat de kinderen in dit boek, en niet alleen de bekende, hebben bereikt, getuigt van doorzettingsvermogen, creativiteit en hard werken. Ook al voelen ze zich Nederlander, door de Nederlandse manier van omgaan met mensen uit een ander land voelt een aantal geïnterviewden zich nu minder welkom dan hun ouders indertijd. Ze blijven trots op hun achtergrond. Interessant, soms grappig, maar ook ontroerend. Voor velen toegankelijk.
Keywords: Migrantenkinderen -- Nederland