Basismodel voor methodische hulp- en dienstverlening in het sociaal werk : een eclectisch-integratieve aanpak. - Snellen, Ad, ....-; Van der Drift, René, ....- (Bussum : Coutinho, 2014)
De sociale sector werkt met vele methodieken. Hoe kiest de professional de juiste? Dit boek behandelt alle bouwstenen van methodisch werken in de hulp- en dienstverlening en biedt een methodiek overstijgend kader. Zo weet de professional wat hij kiest. Via een eclectisch-integratieve manier van denken en analyseren, helpt dit boek bovendien bij een systematiek in het maken van die keuzes. Zodat de professional ook weet hoe hij kiest. Hierdoor kan de sociaal werker het eigen handelen kritisch analyseren, onderbouwen, verantwoorden en variëren. Dit boek behandelt een diversiteit aan werkvormen die binnen de sociale sector voorkomen. De interactie met cliëntsystemen, probleemaanpak, fasering en de visie van de sociaal werker hierop komen achtereenvolgens aan bod. Tevens krijgt de gebruiker een helder analyseschema. Deze vierde druk is geactualiseerd met recente ontwikkelingen, inzichten en voorbeelden. Het boek is bedoeld voor (gevorderde) studenten van sociale studies en voor de sociaal werker die zich verder wil professionaliseren.
Verkorte inhoudsopgave: Inleiding - Deel I Sociaal werk en methodisch werken - Deel II Visie - Deel III Interactionele kant van hulp - en dienstverlening - Deel IV Probleeminhoudelijke kant van hulp - en dienstverlening - Deel V Fasen in de hulp - en dienstverlening - Deel VI Analysemodel
Keywords: Maatschappelijk werk -- Methodiek