De grote atlas van de belevingswereld - Klare, Jean, 1969-; van Swaaij, Louise, 1969-; Van den Berg, Arie, ....- (Meppel : De Harmonie, 2011)
Alle ervaringen van een mensenleven zijn in De Grote Atlas van de Belevingswereld herkenbaar in kaart gebracht. Dus heet het vliegveld waar de geliefden elkaar voor het eerst in de ogen keken geen Singapore Airport maar Vleugels, Alaska is vervangen door de Wouden van Overweldiging, de stranden liggen bij Goede Vrienden en Koel Biertje, en de kuuroorden heten Herbeleving en Berusting. Een curieuze wereld, waarin werkelijkheid en fantasie hand in hand gaan. Daarom zal eenieder voor wie een atlas iets magisch heeft, graag in dit boek verdwalen.
Volledig herziene editie van de bekende 'Atlas van de Belevingswereld' (1999) van dezelfde auteurs, die wereldwijd in zeventien talen verscheen. Het concept is onveranderd: aan de hand van topografische kaarten verbeelden de auteurs, beiden grafisch ontwerper, aspecten van het menselijk functioneren en denken. Hierbij zijn de namen van plaatsen, gebergten en rivieren vervangen door namen die ontleend zijn aan gevoelens, gedachten en ervaringen, terwijl de relaties hiertussen met cartografische middelen zichtbaar worden gemaakt. Het resultaat is in deze nieuwe uitgave een prachtig uitgevoerde en natuurgetrouwe atlas, compleet met legenda en index, waarin de topografische begrippen een symbolische betekenis hebben gekregen. In deze atlas is niet de geografische topografie, maar de echte wereld van denken, voelen en handelen verbeeld. Als illustratie zijn ook 'historische' afbeeldingen van plaatsen en oorden opgenomen. Voor veel mensen heeft een atlas iets magisch. Dit exemplaar, waarin werkelijkheid en fantasie hand in hand gaan, nodigt zeker uit om bij weg te dromen. (Drs. N.P. Aders) © NBD Biblion
Keywords: Ervaringen; Psychologie