De veranderende brievenbus : van direct mail naar direct e-mail - Giling, Anna, ....- (Amsterdam : SWOCC, 2002)
De afgelopen twee jaar is het inzetten van direct e-mail als advertentiemiddel sterk in opkomst. De voordelen van direct e-mail boven direct mail zijn legio, zo lijkt het. Hoge respons, een hoge mate van gericht communiceren en kostenefficiëntie zijn enkele van de meest genoemde pluspunten. Doordat e-mail een relatief nieuw mediumtype is, is in Nederland echter nog weinig onderzoek verricht naar de werking en de inzet ervan in de praktijk. In deze publicatie wordt antwoord gegeven op de vraag wat de meerwaarde is van direct e-mail boven direct mail. Deze meerwaarde is onderzocht aan de hand van de criteria communicatievermogen, bereik, kosten en houding. Op basis van literatuurstudie, expertinterviews en kwantitatief onderzoek worden deze criteria besproken en worden de voor- en nadelen van beide mediumtypen uiteengezet. In deze publicatie komt naar voren dat direct e-mail inderdaad een aantal potentiële voordelen biedt boven direct mail, maar dat van optimale inzet van het medium in de praktijk nog weinig sprake is.
Keywords: E-mail.