Stretchen in de supermarkt : een analyse van vijftig grote FMCG merken in de Nederlandse markt - Blom, Charlotte, ....- (Amsterdam : SWOCC, 2005)
Merkextensies krijgen veel aandacht in zowel de wetenschappelijke als vakliteratuur. Dit is niet zonder reden. Ongeveer tweederde van alle productintroducties zijn merkextensies; producten die met behoud van de merknaam in nieuwe productcategorieën worden geïntroduceerd. Via deze vorm van ‘brand stretching' kan worden voortgebouwd op de naamsbekendheid en de waarde van het merk. Toch slagen lang niet alle merkextensies die op de markt worden gebracht. In dit onderzoek zijn op basis van ACNielsen-cijfers de merkextensies van vijftig grote FMCG onderzocht. Uit de analyse blijkt dat 41 procent van deze merkextensies is geslaagd. Vervolgens is bestudeerd welke factoren het slagen of falen van merkextensies kunnen verklaren. Deze publicatie biedt inzicht in het slagen en falen van FMCG merkextensies in de Nederlandse markt en is interessant voor iedereen die te maken heeft met de besluitvorming en evaluatie omtrent dit fenomeen. De publicatie biedt praktische richtlijnen voor succesvolle merkextensie-introducties.
Keywords: Merken