Prinsessen en players : over rolpatronen en stereotypes - Yilmaz, Yasemin, ....-; Ella. Kenniscentrum Gender en etniciteit (Brussel : Ella, 2008)
Jongeren en rolpatronen…. Het lijkt geen evident onderwerp om in een klas of jongerengroep aan te kaarten. De meeste jongeren zijn zich niet altijd bewust van de rolpatronen die in een bepaalde situatie spelen. Stereotypes sluipen vaak op een onzichtbare manier in het dagelijkse leven van jongeren en beïnvloeden zo hun gedrag en beslissingsprocessen. Het Steunpunt allochtone meisjes en vrouwen stelt daarom Prinsessen en Players voor, een educatieve bundel om met jongeren te werken rond rolpatronen en stereotype man – vrouwverhoudingen. De methodieken van Prinsessen en Players zijn herkenbaar voor iedereen en kunnen in alle jongerengroepen gebruikt worden. We vonden het eveneens waardevol om een specifieke insteek naar jongeren van allochtone origine in het materiaal in te bedden. Voor deze jongeren gelden er soms een aantal rolpatronen die, gezien de tradities en de verwachtingen van de familie, hun keuzemogelijkheden beïnvloeden. De wereld van deze jongeren en de wereld van tradities en gewoontes kunnen soms mijlenver uit elkaar liggen. Dit kan leiden tot frustraties en onbegrip omdat deze jongeren niet weten hoe erover te spreken. Vandaar dat we deze rolverwachtingen en –patronen ook een plaats hebben gegeven binnen de waaier aan werkvormen. Aan de hand van de methodieken kunnen leerkrachten en jeugdwerkers jongeren de vaardigheden aanleren om hun standpunt te uiten, zo de dialoog aan te gaan en het thema ‘rolpatronen en stereotypes' bespreekbaar te maken.
Deze bundel (map) bestaat uit een leidraad, educatieve methodiekenbundel (11 fiches), 1 dvd-spel
Doelgroep: vierde, vijfde en zesde leerjaar van het secundair onderwijs
Keywords: Rollenpatronen