Verpleegkundige vaardigheden - Smith, Sandra F., ....-; Duell, Donna F., ....-; Martin, Barbara C., ....-; Arts, Willem Frans Marie, ....-; Witkamp-van der Veen, Josje, ....- (Amsterdam : Pearson Education Benelux, 2014)
Verpleegkundige Vaardigheden deel 1 en 2 vormen samen een uitgebreide inleiding op het vakgebied. De boeken verschaffen alle kennis die een verpleegkundige nodig heeft voor het uitvoeren van basiszorg en verpleegtechnische handelingen in de klinische omgeving. Elk hoofdstuk begint met de uitleg van de theoretische achtergrond en vervolgt met de bespreking van de bijbehorende praktische verpleegkundige handelingen. Aan de hand van klinische en juridische aandachtspunten, uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en gerontologische aandachtspunten wordt de verdieping aangebracht. De hoofdstukken zijn zo geconstrueerd dat het boek past in elk didactisch model. Studenten kunnen er ook zelfstandig mee aan de slag en in de praktijk kan het als naslagwerk dienen Deze achtste editie is geheel geactualiseerd en nog meer aangepast aan de Nederlandse en Vlaamse situatie. Ook is een aanzienlijk deel van het fotomateriaal vervangen door nieuw Nederlands beeld. Bij een aantal hoofdstukken is een kader over thuiszorg toegevoegd. Het aantal evidence-based nursing kaders is uitgebreid. Een heel belangrijke aanvulling op deze editie is de toevoeging van Pearson XTRA. Via een uitgebreid aanbod van (interactief) materiaal, waaronder video's, is de student in de gelegenheid om actief met de stof aan de gang te gaan.
1. Bedden en huidintegriteit 2. Persoonlijke verzorging 3. Vitale parameters 4. Lichamelijk onderzoek 5. Transfer en lichaamshouding 6. Mobiliteit 7. Infectiebestrijding 8. Pijnbestrijding 9. Stressmanagement en complementaire zorg 10. Medicijnen toedienen 11. Voeding en sondevoeding 12. Monsterafname 13. Mictie 14. Defecatie, laxantia en stoma's 15. Begeleiden van patiënten bij onderzoeken 16. Warmte- en koudebehandeling 17. Wondverzorging 18. Ondersteuning van de ademhaling 19. Instandhouding van de bloedsomloop 20. Intraveneuze toepassingen 21. Centraal veneuze toegang 22. Orthopedische interventies 23. Pre- en postoperatieve zorg 24. Palliatief terminale zorg
Keywords: Verpleegkunde