Jeugdvoetbaltraining. - Punga, Michel, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Michel Punga was jeugdtrainer bij RSC Anderlecht en is nu actief als sportadviseur en docent bij het Opleidingscentrum Functionele Techniek in Beringen. In Jeugdvoetbaltraining breidt hij de 44 trainingen voor jonge voetballers (-13) uit zijn vorige boek nog verder uit tot 55. In het woord vooraf gaat het o.a. over de in de laatste decennia veranderde relatie tussen trainers en jeugdvoetballers en over Punga's aanpak van observeren en analyseren. Punga vertelt daarbij dat hij steeds het evenwicht tracht te zoeken tussen de autoriteit van de trainer en de eigenheid van de spelers. Daarna komen de trainingen zelf aan bod. Er is opnieuw gekozen voor een functionele lay-out in lijstvorm; per pagina is er een figuur van een voetbalveld, waarop het doel van elk trainingsonderdeel duidelijk staat afgebeeld. Er zijn trainingen voorzien voor elke periode van het voetbaljaar (de voorbereidingen, het seizoen zelf en de tussenperiode); de trainingsschema's hebben een vast patroon van warming-up tot cooling-down. Dit heldere handboek is geschikt voor trainers van de jongste categorieën in het jeugdvoetbal.
Is het logische vervolg van Michel Punga's bestseller Trainen van jonge voetballers (Acco, 2001). De doelstelling van deze trainingsmethode is kinderen en jongeren beter te leren voetballen en hen met plezier, technisch doordacht en bewust te laten spelen in teamverband. De jeugdtrainer moet, anders dan bij volwassenen, niet de bal of het spel, maar de speler centraal stellen. Daarom is het belangrijk dat de trainingen de spelbedoeling zo goed mogelijk benaderen. Daarnaast is het de taak van de jeugdtrainer voortdurend de mogelijkheden en de grenzen van de speler op te zoeken en te verleggen.De trainingen kaderen in een jaarplan, opgesplitst in drie grote delen: de voorbereiding op de competitie (juni tot augustus), de wedstrijdperiode (september tot december) en de onderhoudsperiode (januari tot mei). Voor elk onderdeel zijn specifieke trainingen uitgewerkt. Deze trainingen volgen steeds een vast, duidelijk stramien: tussen de warming-up en de cooling-down worden specifieke basistechnieken getraind en vervolgens toegepast in wedstrijdvorm. In elk trainingsonderdeel zijn alle spelers steeds in dezelfde mate actief, wat verveling uitsluit en het trainingsplezier stimuleert. De voorgestelde trainingen zijn niet dwingend opgelegd. Een grondige studie gecombineerd met accurate wedstrijdanalyses zal de trainer in staat stellen om oefeningen aan te passen en bij te sturen. Trainen van jonge voetballers is immers een continu leerproces. Elke voorgestelde trainingssessie is overzichtelijk geïllustreerd, toegelicht en praktisch uitgewerkt zodat de jeugdtrainer onmiddellijk aan de slag kan. (Bron: flaptekst)
Keywords: Voetbaltraining