De gelukkige rekenklas. - Braams, Tom, ....-; Milikowski, Marisca, ....- (Amsterdam : Boom, 2010)
Actuele en boeiende uitgave waarin een analyse wordt gemaakt van en aanbevelingen worden gedaan voor (het oplossen van) hardnekkige rekenproblemen die zich voordoen in het Nederlandse primair onderwijs. In de discussie staan twee visies lijnrecht tegenover elkaar: het realistische rekenen dat de laatste twintig jaar vorm en inhoud heeft gekregen in diverse methoden en aanpakstrategieën, versus het functionele rekenen. De samenstellers van deze bundel die uit verscheidene bijdragen bestaat van de hand van diverse auteurs, kiezen duidelijk voor de functionele aanpak, waarbij veel wordt geoefend met de twaalf (samengevat acht) hoofdbewerkingen en/of te leren rekenvaardigheden, waarbij wordt gekozen voor het hanteren van een eenduidige oplossingsstrategie. Volgens de auteurs is een gelukkige rekenaar ten principale een competente rekenaar en het streven is dan ook door te kiezen voor en uit te gaan van de aangereikte aanbevelingen de groep competente (= gelukkige) rekenaars in het primaire onderwijs aanmerkelijk te vergroten. Besproken onderzoeken tonen aan dat er zelfs op korte termijn successen worden geboekt met de voorgestane functionele aanpak. De bundel leest vlot. Met literatuuropgaven per hoofdstuk. Voor leraren, intern begeleiders, politici en ouders.
Met het rekenen is het in Nederland slecht gesteld. Breuken en delen, het is velen te hoog gegrepen. Wat is er precies aan de hand en hoe kan de rekenvaardigheid worden verbeterd? De penibele stand van zaken in het Nederlandse rekenen is ontstaan door de invoering van het zogenaamde 'realistisch rekenen'. De gelukkige rekenklas gaat in op de problemen en op de mogelijke oplossingen. Het is bedoeld voor allen die met rekenen en rekenmethodes te maken hebben: leerkrachten, onderwijspsychologen, politici, schoolbegeleidingsdiensten en, natuurlijk, ouders met schoolgaande kinderen.
Deel 4 : Conclusies
Keywords: Rekenen -- Basisonderwijs -- Nederland; Wiskunde -- Basisonderwijs -- Nederland