Leren en laten leren : ontwerpen van leeractiviteiten voor leerlingen en docenten - Ros, A. A. (Anje), 1967-; Timmermans, Ria, ....-; Van der Hoeven, José, ....- (Alphen aan den Rijn : Kluwer, 2009)
Na alle commotie over de onderwijsvernieuwingen van de laatste decennia lijkt er soms een beweging terug naar een oude, vertrouwde aanpak van het onderijs. De auteurs van Leren en laten leren betogen dat zo'n beweging terug naar traditionele schoolse kennis en vaardigheden onmogelijk is. Processen als globalisering en interrnationalisering en ontwikkelingen op informatietechnologisch gebied vragen om nieuwe leervormen, gericht op de bevordering van zelfstandigheid, creativiteit en communicatieve vaardigheden van leerlingen. Die nieuwe leervormen zullen grotendeels door scholen en docenten zelf moeten worden ontwikkeld. In dat verband bepleiten de auteurs een evidence-informed benadering. Harde bewijzen voor de effectiviteit van bepaalde onderwijsaanpakken zijn er maar weinig, noch voor meer traditionele vormen, noch voor nieuwe. Maar de (onderwijs)wetenschap levert wel degelijk bruikbare indicaties en handvatten voor docenten die zelf leeractiviteiten ontwikkelen. In Leren en laten leren zetten de auteurs op een rijtje, welke (wetenschappelijke) kennis er beschikbaar is over het effectief ontwerpen van leeractiviteiten en wat dit betekent voor de docent en voor de organisatie.
Keywords: Leren; Onderwijsvernieuwing