Overleven in de stad : inleiding tot sociale kwaliteit en urban education. - Notten, A. L. T., ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
Steeds meer mensen wonen in steden, en kinderen groeien erin op. In tal van opzichten verschillen steden van de landelijke omgeving. In grootte, maar ook fysiek, sociaal, cultureel en in economisch opzicht, en naar de samenstelling van de bevolking. Wereldsteden maken deel uit van globale kennisnetwerken, en dat bepaalt hun karakter in hoge mate. De eerste vier hoofdstukken van dit boek werpen een licht op metropolen in de VS en Europa. In grote lijnen en met sprekende details. Wat betekent het (over)leven en opgroeien in de stad? Het harde stadsleven komt ter sprake, de globale achtergronden en de gevolgen voor elke generatie, en de smetvrees van sociale professionals. In het tweede deel gaat het om kwesties dichter bij huis. Hoe ontwikkelde het opvoedings-, onderwijs- en jeugdbeleid zich in de voorbije decennia in Nederland? En: gaat er niets boven gedeelde schoolklassen in de stad? Waarom verhardt de aanpak van allochtone jongeren tegenwoordig? Grote steden zijn multicultureel, jazeker, maar wat moeten we vandaag met de interculturele relatiesleutelaars die twintig jaar geleden zo in tel waren? Dit boek draait om de sociale kwaliteit van steden en urban education (opvoeding, onderwijs, jeugdbeleid), en wat daarbij behulpzaam kan zijn: werk, vrije tijd, ruimtelijke ordening. En dus om wat de stad van professionals vraagt: een nieuwe, interdisciplinaire en praktische kijk op een complex krachtenveld. In het hoger onderwijs neemt de belangstelling voor de stad toe. Het boek besluit daarom met een schets van de professionele identiteit van (sociaal-ped)agogen, leraren en cultureel en maatschappelijk werkers in de stad.
Uit de inhoud: Grootsheid en ellende van de stad - Culturele identiteit - Intergenerationeel armoedeonderzoek - De zondeval van het maatschappelijk werk - 35 jaar opvoedings-, onderwijs- en jeugdbeleid - Etnische desegregatie en kwaliteitsbeleid in het onderwijs - Grootstedelijk beleid en communicatie. Zin en onzin van het multiculturalisme - De stad als opvoeder?
Keywords: Stadssamenleving; Stedelijk beleid; Steden -- Sociologie