Directieve oplossingsgerichte interventies in de psychiatrie - Jenner, Jacobus Adrianus, ....- (Assen : Van Gorcum, 2013)
Meer dan de helft van de mensen die hulp krijgt van de 7 x 24-uurs crisisdiensten zijn recidivisten of patiënten met een chronische psychiatrische stoornis. Op het moment dat de crisisdienst wordt ingeroepen is ruim een derde van de mensen elders in behandeling... Interveniëren is een vak, zo blijkt keer op keer weer! De uitgave Directieve oplossingsgerichte interventies in de psychiatrie behandelt alle facetten van de hulpverlening aan psychiatrische patiënten. Behalve voor de medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling is er daarbij ruimschoots aandacht voor de organisatorische en de juridische aspecten. Aan de hand van een breed scala aan praktijkvoorbeelden worden de mogelijkheden – en onmogelijkheden – van oplossingsgerichte directieve interventies toegelicht. Ook wordt er ruimschoots ingegaan op de medicatie in acute situaties. In deze 5e geheel herziene druk is de inhoud aangepast aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen, en zijn er hoofdstukken toegevoegd over ‘Motiveringsstrategieën', ‘Agressie en geweld', ‘Medicatie in de acute dienst' en over ‘Ziekenhuispsychiatrie'. Het hoofdstuk ‘Psychosen' is uitgebreid met een HIT-paragraaf; het hoofdstuk over ‘Opname' is bijgewerkt op basis van recente opnamecijfers en ten aanzien van de wetgeving over onvrijwillige opname.
Keywords: Psychiatrie