Psychologie in hoofdlijnen - Soonius, Jacques, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2014)
Psychologie draagt bij aan onze persoonlijke en professionele vorming. Bewustwording van onze gedachten, gedragsvaardigheden en emoties is daarbij van groot belang. Ook voor de morele ontwikkeling is psychologisch inzicht onmisbaar. Psychologie in hoofdlijnen geeft een breed overzicht van de psychologie en is geschikt voor opleidingen waarbij psychologie een ondersteunend vak is. Basisbegrippen uit de psychologie en klassieke onderzoeken worden uitgebreid beschreven en toegelicht. In verschillende hoofdstukken wordt aandacht besteed aan functieleer, ontwikkelingspsychologie, sociale psychologie en organisatiepsychologie, persoonlijkheidsleer en klinische psychologie met daarin psychologische stromingen, psychiatrie en casuïstiek. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan constructieve communicatie, sociale vaardigheden en enkele gespreksvormen die in de praktijk veel voorkomen. Deze derde druk is uitgebreid en geheel geactualiseerd. Het hoofdstuk over godsdienstpsychologie is vervangen door 'Psychologie en morele ontwikkeling'. Verder zijn diagnoses bijgesteld volgens de DSM-5 en is de tekst verlevendigd met nieuwe afbeeldingen.